‘Yerel parayla ticaretin payı artacak’

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) ve Azerbaycan Bankalar Birliği (ABB) işbirliğinde düzenlenen Finans ve Teknolojiler Zirvesi, sektörün üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’dan gelen yerel para açıklamaları dikkat çekiciydi.

Rusya-Çin ticaretinde yerel paraların payının yüzde 68’e yükseldiğini anımsatan Aşan, “Dünyanın en büyük hammadde sağlayıcıları yerel paralarla ticaret yapıyor. Önümüzdeki dönem, dünya ticaretinin artık çok daha büyük bir kısmının yerel paralarla yapıldığı bir dönem olacak. Yerel para ile ticaret konusunda liderleri, yöneticileri, karar alıcıları zorlamamız lazım” dedi.

‘DİJİTAL PARA ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ’

Tez Hazırlama

Zirvenin katılımcıları arasında Kazakistan Bankalar Birliği’nden Marat Baitokov, Özbekistan Bankalar Birliği’nden Tahir Babamuradov ve Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Zakir Nuriye de vardı. Prof. Dr. Aşan konuşmasında Türki Cumhuriyetler’in üst düzey yöneticilerine seslenerek, “Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye başta olmak üzere Türk devletleri olarak hepimiz dijital para üzerine çalışıyoruz. Bu alan birbirimizle kolayca bilgi paylaşabileceğimiz, belki de önümüzdeki dört yılda bitirilmesi planlanan işi üç yılda bitirebileceğimiz, ortak çalışma yapılabilecek bir alan. Burada bulunan bankalar birliği üyeleri ülkelerine dönüp, merkez bankalarına bunu sunsun, böylece birliktelik için bir çalışma yapmış oluruz” diye konuştu.

Aşan ve Çakar, zirvede Kazakistan Bankalar Birliği’nden Baitokov, Özbekistan Bankalar Birliği’nden Babamuradov, Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Nuriye ile bir araya geldi.

‘TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ BANKALARLA REKABET EDİYOR’

Tez Hazırlama

TBB Başkanı Alpaslan Çakar da, düzenlenen zirve ile sektörler ve ülkeler arasındaki işbirliklerini değerlendirmek için bir araya geldiklerini; bugün de devam edecek olan zirvenin Türki devletler ile iş yapma gayretlerinin somut adımlara dönüşmesine vesile olmasını istediklerini söyledi.

Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü de olan Çakar, son dönemde büyük teknoloji şirketlerinin özellikle kredi piyasasında bankalarla rekabet etmeye başladıklarını anlattı.

“Türkiye’de 1980’li yılların sonlarına doğru ilk ATM ile başladığımız teknolojiye dayalı yolculuk, 1997’de internet bankacılığı ile çok daha hızlı bir değişim gösterdi” diyen Çakar, “Gelinen noktada finansal sektörün içinde ödeme kuruluşlarının, finteklerin, startupların payı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde uzaktan kimlik tespiti ile dijital kanallardan kazanılan müşteri sayısı 2,5 yıllık bir dönem içerisinde 10 milyon kişiye ulaştı” dedi. Çakar, şöyle devam etti: “Yeni fikirlerini hayata geçirmek, işlerini büyütmek ve geleceklerini coğrafyamızda geliştirmek için ülkelerimizi ve bölgemizi seçen yatırımcıları, küresel finansal teknolojiler alanında rekabete hazır ve güçlü tutmalıyız.”

Tez Hazırlama
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ