Kırmızı ete ‘yapısal’ inceleme

Kırmızı et fiyatlarındaki artış yakın takibe alındı. Rekabet Kurumu, kırmızı etteki fiyat artışının sektör genelinde yaşanan ‘yapısal sorunlar’a bağlı olduğu görüşüne vardı ve inceleme başlattı. İki ayrı önaraştırma yürüten Kurum, arz sorunu da dahil sektördeki sıkıntılara çözüm önerileri getirmeyi hedefliyor.

Rekabet Kurumu, kırmızı et fiyatlarındaki artışı mercek altına aldı. Son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli ‘yapısal sorunlardan’ kaynaklandığını değerlendiren Rekabet Kurulu, sorunlara çözüm önerileri getirilebilmesi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik adımların tespiti için sektör incelemesi başlattı.

TÜİK verilerine göre kırmızı et üretimi 2022’de yüzde 12.3 artarak 2 milyon 191 bin 625 ton oldu. TÜİK’in kasım ayı enflasyon verilerine göre ise işlenmemiş gıda ürünlerinde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67.27 seviyesinde gerçekleşti.

Tez Hazırlama

BESLENMEDE ÖNEMLİ

Rekabet Kurumu için kırmızı et, beslenmedeki önemi nedeni ve sektörün yapısı nedeniyle başlıca inceleme alanlarından birini oluşturuyor. Son iki yılda sektöre yönelik bir soruşturma ile iki önaraştırma yürütülmüştü. Perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği iddiasıyla yürütülen bir soruşturmada, hayvan besiciliğinin yanı sıra et ve et ürünleri üretim ve satışını yapan bir firmaya rekabeti ihlalden para cezası verilmişti.

FİYATLAR YAPISAL ARTIYOR

Tez Hazırlama

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışları ve arz ile ilgili sıkıntıların sürmesinin yanı sıra yeni şikâyetler de önaraştırma başlatılmasının nedeni olarak gösterildi. Sektörde faaliyet gösteren teşebbüs ve birliklerin aralarında anlaşmalar yoluyla rekabeti ihlal edip etmediklerine ilişkin bu önaraştırmalarda kırmızı et fiyatlarında son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı değerlendirildi. Rekabet Kurulu, bu tespitler sonrasında yaptığı açıklamada “Sektöre ilişkin piyasa dinamiklerinin derinlemesine incelenmesi, pazarda faaliyet gösteren oyuncuların karşılaştığı yapısal sorunların ayrıntılı bir şekilde tespiti, söz konusu sorunlara çözüm önerileri getirilebilmesi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik rekabet politikası önerilerinin geliştirilmesi amacıyla kırmızı et piyasasına yönelik bir sektör incelemesi başlatılmıştır” duyurusu yaptı. 

ANTEP FISTIĞINA SORUŞTURMA

-Rekabet Kurumu ayrıca Antep fıstığı alım ve satımında faaliyet gösteren 35 teşebbüs hakkında Rekabet Kanunu’nun 4. Madde’sini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açtı. Soruşturma sonunda teşebbüsler arasında fıstık fiyatlarını anlaşma, uyumlu eylem yoluyla tespit etme şeklinde bir ihlal tespit edilirse firmalara, bir önceki yıl ciroları üzerinden para cezası kesilebilecek.

 

Tez Hazırlama
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ